UPDATE: normaal tarief 54e Boterletter verlengt!

inschrijven kan nog steeds!

Zojuist werd bekend dat het early bird tarief voor de 54e Boterletter wedstrijden op Kralingen is verlengt tot 1 december. Ook zijn de weersvoorspellingen zeker heel behoorlijk! 

Schrijf je dus nu nog snel in !! Het wordt de laatste mogelijkheid in 2018 om heerlijk een weekend te O-jol wedstrijdzeilen in een prachtige ambiance.

Zoals ze in Rotterdam zeggen: Sorreg datje erbij komp!!!

-----------------------------------------------------------------------Beste Olympiajol zeilers,

Zaterdag 1 en zondag 2 december ’18 vindt de 54e editie plaats van de Boterletter op Kralingen in Rotterdam

In 2018 vindt hier de laatste IOU ranglijst wedstijd plaats, een extra reden om naar dit unieke en fantastische evenement te komen met een jaarlijkse deelname van rond de 250 boten verdeelt over zo’n 17 klassen.

 

Advies om rechtstreeks via de site van de RZV in te schrijven. www.rzv.nl/wedstrijdzeilen/boterletter (http://www.rzv.nl/wedstrijdzeilen/boterletter)

Na afloop drinken we een borrel met bijbehorende sterke verhalen

Het is een goed gebruik s ’avonds ergens te gaan eten waarbij ook de partners speciaal worden uitgenodigd hier aan deel te nemen.

Wil je hiervoor bij ondergetekende inschrijven , telefonisch onder 06 53 372 738 of bij voorkeur via de mail aan t.opdeweegh@gmail.com (mailto:t.opdeweegh@gmail.com)  

 

Slaapplekken kunnen worden geregeld bij mij of bij een van onze Vloot leden thuis, gezellig en goed voor de sociale contacten. Geef a.u.b. op tijd door aan t.opdeweegh@gmail.com voor wie daar gebruik van wil maken.

Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om er een mooi evenement van de maken waarbij Vloot Rotterdam rekent op een behoorlijke deelname met onze klasse om het jaar goed af te sluiten en onze Olympiajol te helpen te promoten !!

 

PS, advies aan de Olympiajol zeilers om naar de Kralingse Zeilclub (KZC) te komen voor het te water gaan en het optimaal stallen van je boot. De RZV is een tikkie druk.

Adres KZC is Langepad  25 , 3062 CJ , Rotterdam

 

 

HOE HET ALLEMAAL BEGON

 

 Ergens in 1956 verscheen op de RZV de allereerste FD: de H15 genaamd “Striem”. Die boot was eigendom van een oud-twaalfvoetsjollenzeiler Jac van Ham. Kennelijk beviel de boot niet goed: na een aantal jaren ging hij in over in handen van oud-vrijheidzeiler Gerard Alers.

Een andere oudtwaalfvoetsjollenzeiler, de toen al niet meer zo heel jeugdige Jacq Barzilay, hield zich in die tijd voornamelijk bezig met kaarten (dat gebeurde in die tijd dagelijks binnen de RZV) en vissen. Jacq (ook wel Ome Sjaak genoemd) had twee zoons: Jacques en Jan. Zij voetbalden en tennisten. Jan kon ongelooflijk goed tafeltennissen (dat deden we ook bij de RZV). Watersport was niet hun ‘ding’. Daar moest verandering in komen, vond pa. Dus kocht Jacq een FD, de H77 die tot ‘Old Jack’ werd gedoopt. Die naam stond in sierlijke letters op de romp te lezen. Of de zoons aan boord zijn geweest, weet ik niet meer zo goed. In ieder geval ging de oude man zelf sturen in die boot. Hij voer met wisselende bemanningen.

 

 

De FD –vloot dijde uit. Ad Mook kocht een Italiaanse Alpa, Cees van Asselberg bouwde er zelf een, Koos Visser schafte een FD aan en natuurlijk was daar Gerard Alers met zijn eigen exemplaar. Trainen gebeurde in de winter op de zondagen. In 1965 viel 5 december op een zondag. Ome Sjaak verzon dat er die dag wedstrijd gevaren werd en dat de prijzen boterletters dienden te zijn. En zo is het begonnen. Toen nog met slechts een paar FD’s. Een paar jaar later kwam de wintertraining voor de Olympische selectie van het Watersportverbond naar de Kralingse Plas en deden coryfeeën als Ben Verhagen en Fred Imhoff ook mee. Cees van Muyden en Bob van der Starre voeren zich ook de selectie in en Koos de Reus had de mooiste FD van allemaal.

Onder wedstrijdcommissaris Hein de Goederen groeiden de Boterletterwedstrijden uit tot het evenement wat het nu, na al die jaren, nog steeds is: tweehonderdenvijftig wedstrijdboten op een vierkante kilometer water.

 

 

Namens Vloot Rotterdam,

 

Ton Op de Weegh,  NED 17  a.i. vlootvoogd

Jeroen Kooi           ,  NED 585 vlootvoogd vanaf 2019

 

 

Mobile : 06 53 372 738

Mail      : Ton Op De Weegh (mailto:t.opdeweegh@gmail.com)

unnamed (1) unnamed (1)