FINALE UPDATE: Najaar of hoogseizoen? Het lijkt de Kalverstraat wel.....

Blog PIP 2018

En toen de zondag: vier starts gepland maar het werden er drie. De wind zakte er toch nog uit. Maar altijd beter dan op de Belter waar er maar één startje in zat. Er werd vlak onder de vereniging gevaren en opvallend was hoe het veld iedere keer weer door elkaar werd geschud. Winnaars waren Mark Neeleman, Hette van der Zwaag en 16 m2 kampioen Henri Broere die ook nog twee keer als laatste finishte in dit evenement. 


Jan Willem van den Hondel had zijn weekend ook niet. Het lukt allemaal net niet en werd 12de. Onno deed het beter en had een mooie vijfde plaats als eind uitslag. En Thies was helemaal tevreden: een prachtig weekend én de evenaring van Luut vorig jaar. Doelstelling gehaald! 

Winnaar werd Hette van der Zwaag voor Yska Minks en Mark Neeleman. Verdiend podium maar opvallend dat een ieder van hen ook uitslag rond de laatste plaats hadden genoteerd. Zo zie je maar; de echte Primus Inter Pares stak er niet met kop en schouders bovenuit, maar de beste heeft wel gewonnen. Hette zette gelijk het biervat open!

Dank aan al die Kwadraat eigenaren die met veel gezeul en opoffering van een weekend toch maar elk jaar de Kampioen fasciliteren. En de WSV Vrijbuiter die al weer decennia lang deze 58 (sic!) PIP organiseerde.

-----------------------------------------------------

Zaterdagochtend op de Vrijbuiter. Eerst verzamelen bij de koffie; de zestien kampioenen uit de vele eenheidsklassen die ons land rijk is. Veel oudgedienden natuurlijk. Het aantal NK titels hier is enorm en de meesten kennen elkaar dus al jaren. Gelijk een gezellig sfeertje. Dan de loting voor de boot waarmee iedereen start, daarna wordt per wedstrijd gewisseld. Wel zo eerlijk. Vervolgens de groepsfoto met de bedrukte hesjes waarna het kon beginnen.

Twee starts voor de lunch. En twee geplande maar wegens te weinig wind afgelaste starts na de maal. Die twee starts werden drijfwedstrijdjes met veel wisseling in het veld. Het valt niet mee zo’n zware, ronde kieldrager op snelheid te krijgen. Veel druk op het roer maar niet veel gevoel. En toch ben je redelijk snel gewend en komt het weer neer op de goede kant kiezen. En dat was ook niet eenvoudig vandaag op Loosdrecht. Morgen staat er wat meer wind. Klassement staat nog dicht bijeen. Jan Willem en Onno nog in de middenmoot en Thies geheel op koers om de prestatie van Luut tijdens de vorige editie te evenaren!

Bovenaan staat nu Hette van der Zwaag en de andere mannen met veel kielbootervaring volgen direct daarachter. Enorm wisselende resultaten. Dus; met vier geplande starts morgen valt er nog niets te voorspellen wie de nieuwe PIP kampioen 2018 zal worden. Gezellig en gemoedelijk; bijzonder evenement. Benieuwd wat morgen gaat brengen!

-------------------------------------------------------------------

Terwijl de Wiedebokaal vorige week zo’n succes was, dit weekend de Biercup maar liefst 55 (sic!) inschrijvingen kent en de volgende week de Finale op Nieuwkoop ook al weer in de steigers staat is het nog steeds niet genoeg. Het houdt namelijk nooit op! En gelukkig maar want het is natuurlijk veel te leuk ....

Dit weekend komt daar namelijk nog de PIP 2018 bij. Oftewel het door het Watersportverbond in het leven geroepen, door de WSV de Vrijbuiter georganiseerde Primus Inter Pares: Kampioenschap der Kampioenen in de open eenmans klassen. Gevaren in  steeds wisselende 16 m2 beschikbaar gesteld door de klasseorganiatie. Wedstrijdleider is Rob Beemster, ons zeer bekend van de Zilveren Spiegel. 

Namens de Olympiajol éénmaal gewonnen door Mark Neeleman (totaal 3 PIP titels) maar natuurlijk ook tweemaal door onze eigen ONK 2018 kampioen Jan Willem van den Hondel, regelmatig deelnemer als meervoudig Kampioen 16m2, Olympiajol, Valk en Sharpie. Dit jaar zestien deelnemers met maar liefst drie Olympiajol kampioenen die dus niet tegelijkertijd om de Biercup kunnen strijden.

Naast de absolute kanshebber Jan Willem (als meervoudig NK winnaar 16m2), ook Sprintkampioen 2018 Onno Yntema (in het verleden ook al eens PIP deelnemer als Valkkampioen). Daarbij kreeg Thies Bosch als Europees Kampioen een wildcard. Verder zijn ook deelnemers Daan Versteeg (Sharpie en diverse PIP podium posities) en Henri Broere (16m2 en oud PIP winnaar) nog steeds regelmatig actief als Olympiajolstuurmannen. Een mooie O-deelname dus!

Onno en vooral Jan Willem zullen beslist podium ambitie kunnen hebben. Veel wind wordt niet verwacht en ’ons Hondeltje’ kán drijven op Loosdrecht! Maar ook zij zullen alles uit de kast moeten halen getuige onderstaand deelnemersveld. Waarbij werderom vooral ervaring met open kielboten behulpzaam zal blijken om die toch eervolle titel van Kampioen der Kampioen 2018 binnen te slepen. Thies wil met name het resultaat van Luut de Zee van vorig jaar minimaal evenaren want stuurt ook voor de allereerste keer in een 16 m2. Dat maakt mee doen zeker niet belangrijker dan winnen doch het is eerlijk gezegd ook leuk om één jaar mee te kúnnen doen.

Titelverdediger PIP: Menno Huisman (NK Valk & NK Vrijheid)
Recordhouder met zes PIP-titels: Thijs Kort (NK Sprint 16m2)
Drievoudig PIP winnaar: Mark Neeleman (NK Pampus) 
Tweevoudig PIP winnaar: Jan-Willem van den Hondel (ONK O-Jol) 
PIP winnaar 2016: Hette van der Zwaag (NK Sprint Valk) 
PIP winnaar 2002: Henri Boere (NK 16m2
Jeroen de Groot (NK Sprint Pampus ) 
Onno Yntema: (NK Sprint O-Jol
Johan Schuurman: (NK 30m2)
Daan Versteeg: (NK Sharpie & NK Sprint Sharpie)
Folkert Attema: (NK Randmeer)
Yska Minks: (NK Yngling)
Paul Verhallen: (NK Contender)

Ronald Damen: (NK Schakel)

Wildcards
Thies Bosch: (Europees kampioen O-Jol)
Kaj Moorman: (Wereldkampioen Yngling)

We zullen proberen zaterdagavond, net als vorig jaar, even een update te maken voor de resultaten van de eerste dag. Maar het is ook te volgen op: 

PIP Facebook pagina (https://www.facebook.com/Primus-Inter-Pares-797948606931250)  en 

Vrijbuiter PIP paginia (https://www.gwvdevrijbuiter.nl/primus-inter-pares3)

Trouwens: bezoeken kan ook! Toeschouwers zijn welkom en worden vanuit de Vrijbuiter gefaciliteerd. Je bent van harte welkom. Maar met 55 deelnemers op de Biercup kun je natuurlijk nog veel beter op de Belter zijn want: ”kijken is mooi maar zelf wedstrijdzeilen is nog veel mooier!”

51 (2) 51 (2)
50 50
pip-tafel-medium pip-tafel-medium
download download
DSCN4780 DSCN4780
IMG_4284 IMG_4284
1 1
3 3