Wat aanpassingen in onze Olympiajol klassevoorschriften.

Enkel om ze up-to-date te houden....

Eenheid in onze klasse is van het grootste belang. Eenheid in de boten van nu en met de boten van vroeger. Dat maakt eerlijke wedstrijden mogelijk. Het IOU bestuur heeft hier altijd een belangrijke kernwaarde van gemaakt. Bijvoorbeeld door het houden van regelmatige metingen, vertaling van de klassevoorschriften en het altijd prioriteit te geven.

Voor hen die nog niet zo bekend zijn: de klassevoorschriften van de Olympiajol zijn vanaf 1935 in duitse handen bij de DSV (duits Watersportverbond). De IOU GER heeft hier toegang tot en wijzigt alleen maar in overleg met de collega IOU’s. Dit voorkomt veranderingen per land zoals bijvoorbeeld de 12”voetsjol en 12”Sharpie wel hebben gekregen. En daar zijn ze achteraf bepaald niet gelukkig mee. Het is erg belangrijk dat die eenheid blijft ook al wil het ene land niet gelijk wat het andere wil. Zie bijvoorbeeld de toenmalige -pittige- discussie rond het nieuwe roerprofiel. Maar beter discussies dan geen internationale wedstrijden meer!

Op dit moment zijn er geen belangrijke wijzigingen op de agenda in voorbereiding. Maar dat betekent niet dat er niets hoeft te worden aangepast. Bijvoorbeeld: World Sailing (het wereldwijde ’Watersportverbond’) kan besluiten nemen die voor ons ook gevolgen hebben. Soms moet dat in de klasse voorschriften worden veranderd zoals nu met materialen gebruik tijdens metingen, formaliteiten met zeiltekens. Ook kunnen de IOU’s wat voorkomende problemen oplossen, zoals met het gebruik van persoonlijke nummers. Daar lag nog een vlekje die nu is weggewerkt. Het uitgeven van nieuwe nummers lag even still maar het kan nu weer: benader de IOU secretaris wanneer je dat wilt. Ook wordt het gebruik van de electronisch kompas geregeld: enkel tijd-aanduiding en kompaskoers, verder geen hulpmiddelen toegestaan. Niets nieuws, nu wel vastgelegd in onze voorschriften.

Het is dus niet ingrijpend en heeft voor waarschijnlijk voor niemand direct consequenties maar moest natuurlijk wel geregeld worden. De klassevoorschriften zijn officieel in het Duits. Dus hierbij de precieze aanpassingen in de tekst: 

 

”Technischer Ausschuss: Änderungen von Klassenvorschriften


Die Änderungen der Klassenvorschriften nachstehender Klassen treten am 15.09.2018 in Kraft.

O-JOLLE

Regel 5.5. neu: soweit diese Klassenvorschrift nichts anderes bestimmt, ist die Vermessung nach den Vermessungsvorschriften und den „Equipment Rules of Sailing“ der World Sailing vorzunehmen.

Regel 6.2 neu: Ergänzung: Wenn der Segler ein Zertifikat von der IOU Deutschland über eine persönliche Segelnummer nachweisen kann, können die im Segel gefahrene Nummer und die am Rumpf angebrachte Nummer verschieden sein.

Regel 6.3 neu: Das Klassenzeichen, die Nationalitätsbuchstaben und die Unterscheidungsnummer im Segel sind in Übereinstimmung mit den Vorschriften in den RRS von World Sailing anzubringen. Alternativ dürfen die Nationalitätsbuchstaben auch vor die Unterscheidungsnummer gesetzt werden.

Regel 7.9.1. neu:
c) Kompasse und Zeitnehmer:
Zugelassen sind:

(1) Elektronische oder mechanische Zeitmessgeräte

(2) Magnetkompasse, die keine Elektronik beinhalten

(3) Ein elektronischer unabhängiger Kompass. Dieser Kompass darf nur bestimmte Funktionen besitzen. Das Display und die Ziffern dürfen nicht höher als 30mm sein. Die Anzeige darf nur folgendes anzeigen
a, Einen Wendewinkel der manuell eingestellt werden kann
b, Uhrzeit
c, Rennzeitinformationen (Countdown, Stoppuhr)
d, Akkuzustand, Systemanzeige (Fehler), Informationen zu Justierung und Kalibrierung
Informationen zum Regattaverlauf (z.B. Sequenzen zu Start) dürfen durch akustische Signale angezeigt werden.
Der elektronische Kompass darf keine korrelierenden Informationen speichern, übertragen oder anzeigen, mit Ausnahme der o.a. zulässigen Informationen.

Textvorschlag zu Regel 7.9.1: Mit Ausnahme von Zeitnehmern und digitalen Kompassen ohne Taktikfunktion sind elektronische Geräte während einer Wettfahrt verboten.”

 

20 20
21 21
22 22
23 23
24 24
27 27
28 28
29 29