Ale Bok wint sluitingswedstrijden Sneek

ingevoerd op 24-09-2018

De windfinder  en windguru voorspelden een week lang stormachtige wind voor de sluitingswedstrijden.
Wie verwacht er dan dat dit de laatste 24 uur nog verandert. 
Op de zondag werd zelfs helemaal geen wind voorspeld, hoe bizar!!

De meeste zeilers gingen er vanuit dat het niet meer doorging en hadden al weer andere activiteiten gepland. Helaas kwam mede hierdoor maar 50% van de deelnemers aan de start.

Een krachtige wind zorgde  er voor dat de 1e wedstrijd ook een strijd tegen de elementen werd.
Jouke hield het na  het eerste kruisrak voor gezien en voer rechtstreeks door naar de haven.
Onno kon het beste met de elementen omgaan  en won gecontroleerd de 1e race, direct gevolgd door Luut de Zee, die ook in zijn nieuwe jol al weer als een speer gaat.
Pier Thomas  volgde  op een derde plek met daar weer vlak achter Sybrand, Ronald, Rob, Timo, Quintus en Ale.

Opvallend was dat Quintus na een achterstand in 1 keer weer voor de wind teruggekomen was. Echter, helaas een verkeerde ton gerond. Quintus heeft dat na de wedstrijd ook direct bij het comité opgegeven en trok zich terug.

Rob ging na de finish even plat, maar had hem zo snel leeg, dat de meesten er niks van gemerkt hebben.

Na de pauze bleven er nog maar 6 bootjes over, (blessures, materiaalpech). Wel gestart met iets minder wind, maar nog steeds een stevige  bries.

Pier Thomas kon nu wel goed met Onno meekomen en de gehele wedstrijd  tot de finish hebben deze twee prachtige duels uitgevochten. Pier Thomas in de kruisrakken terugkomend en Onno maakte vervolgens zijn meters voor de wind weer goed.

Rob Aukema voer gecontroleerd op een derde plekje en  daarachter Quintus en Ale. Laatstgenoemde zeilde met een kapotte zijstag naar de finish, maar de Emetti mast gaf geen krimp.

Pier Thomas finishte als eerste en Onno er vlak achter. Rob Aukema voer vreemd genoeg de finish voorbij en liet het voor wat het is. In de haven werd duidelijk waarom.  

Rob meldde dat hij niet was gefinisht, omdat de 1e drie schepen de verkeerde boei hadden genomen. Een pijnlijke constatering, maar na het checken van de banenkaart bleek dat Rob gelijk had.

Pier Thomas en Onno hebben zich daarna bij het wedstrijd comité teruggetrokken. Quintus en Ale hadden wel de juiste boei genomen. Gezien de harde wind en dat beide zeilers in de categorie “lichte zeilers horen, een prestatie van formaat, echte die hards die niet opgeven.

Zondag  geen wind en beide wedstrijden afgelast.  Het comité durfde het aan, om dit direct voor de eerste start te doen. Een juiste beslissing.

Hierdoor  kregen we alsnog een verrassende uitslag en konden we onderstaande conclusies trekken.

1. Ale Bok won zijn eerste O Jol  klassement in zijn nieuwe O-Jol.

2. Quintus won zijn eerste o jol race en eindigde als tweede overall. Hij overweegt al zijn boot te verkopen en op zijn hoogtepunt te stoppen. 
3. Onno  werd toch nog derde overall.

Al met al een mooi podium. Wellicht is een cursus kaartlezen of  het toestaan van navigatie voor o jol zeilers een mooi onderwerp voor ons WOW evenement in de winter. 

Op naar de Belterwiede!!

Verslaggever: Pier Thomas Meintema

 

 

A19CCA9D-968A-48F6-9423-6919DAA4486A A19CCA9D-968A-48F6-9423-6919DAA4486A
FC448696-0702-40A4-90AD-29A857F9B043 FC448696-0702-40A4-90AD-29A857F9B043