Moeilijke omstandigheden maar mooi Kampioenschap op Loosdrecht

Jan Willem van den Hondel voor de tweede keer Nederlands Kampioen

Soms laat de wind het een paar dagen erbij zitten. Eigenlijk is het hele jaar al behoorlijk wind-arm. Het beïnvloedde ons ONK stevig: zeilen bij ondergaande zon en vervroegd in de ochtend. Het prima functionerende wedstrijdcomité van de WSV de Vrijbuiter heeft alle troeven moeten trekken om voldoende starts te krijgen. En, ze én de zeilers werden beloond met toch eerlijke en voldoende wedstrijden met een terecht klassement. Tevredenheid achteraf maar het was hard werken om het voor elkaar te krijgen. En de zeilers hadden ook meer dan voldoende de tijd om tijdens de lange wachtdagen een beetje te leuteren, koffie en bier te drinken en bootjes te bespreken: ook wel weer gezellig.

Zevenenzestig Olympiajol zeilers waren ingeschreven. Bijna alle toppers en de opstormende ”next generation”, vertegenwoordigers uit alle Vloten, veelzeilers en minder-zeilers. Zeilvrienden uit Duitsland en Oostenrijk (Gruss Gott Horst!). Met behoorlijke wat eerstejaars O-zeilers, goede promoboot zeiler, veel mensen in hun nieuwe boten of voor het allerlaatst in hun reeds verkochte boot. Oud kampioen Mels was weer terug na lang én in zijn hagelnieuwe boot en ook kersvers 16 Kwadraat kampioen (de week ervoor, ook op Loosdrecht) en oud O-gediende Henri. Nestor Jan Krom (O-jol kampioen toen Beatrix nog met Claus moest trouwen) was er natuurlijk ook weer bij. Enfin: een mooi groot en sterk veld.

De organisatie was in handen van Vloot Rotterdam/Reeuwijk en Spiegel; respectievelijk Ton op de Weegh en Henk Schipperheijn. Er werd prima werk geleverd samen met bestuurders en veel andere vrijwilligers van de Vrijbuiter. Prima en vooral ook goed gekozen catering omdat het wedstrijdschema de planning overrulede. Leuke feest met voetjes tot laat op de dansvloer. Tombola waarbij iedereen winnaar werd, ook al waren het rollen toiletpapier. Enfin: mooi en zorgvuldig doordachte organisatie en uitstekend uitgevoerd. Onze eigen meters hadden ook weer hard gewerkt en toch wel wat moeten constateren. De applausjes na afloop waren voor iedereen welverdiend en welgemeend!

Dank weer aan zoveel mensen die hun tijd inzetten voor onze klasse. Als zeilers kunnen we de Vrijbuiter belonen door volgend jaar tijdens het Vrijbuiter weekeinde weer met kop en schouders de grootste klasse te worden!

Gevaren werden drie selectie wedstrijden met vier poules voor de verdeling Gold - Silver. Met inner en outer loupes. Als gezegd, de eerste dag begon met lang wachten. Gewoon geen wind. Richting zes uur besluit: proberen! En het lukte, geen windgaten maar alleen maar drijven en soms even op het gangboord zitten. Het grote belang van dynamische, optimale schootvoering en het bewaken van je zeilprofiel werd weer erg duidelijk. En pakken die schijnbare wind als een klein vlaagje opsteekt! Terug varen met ondergaande zon voor de mooie foto’s. De kop was eraf.

Tweede dag begon weer helemaal ruk. Koffie, broodje kroket en nog maar keertje. En ook toen toch maar weer proberen en voilá; er konden toch twee wedstrijden worden geperst. Ook nu weer drijven maar ondanks al het in de kuip zitten en de vele draaiingen fair. Zo leer je wel goed het verschil tussen direct draaien wanneer je shift ervaart of het grote plaatje beter begrijpen en de binnenbochten opzoeken. Hoeken of ’rump-lining’: de eeuwige kwestie. Maar we hadden een selectie!

Trots stond bovenaan de next generation: Jürgen Alberty en Maarten Versluis in hun nieuwe bootjes voeren eentjes alsof er geen decennia meer ervaren tegenstand was. Maar met zo’n poule systeem worden de verschillen niet groot en eigenlijk zat de hele top op een paar punten van elkaar verwijderd. Duidelijk is de aloude regatta conclusie: winnen is mooi maar constant presteren veel belangrijker! En daar waren wat O-grijsaards stiekem goed mee bezig. De latere kampioen voorop.

De laatste dag werden we reeds om 9.30 achterop de plassen verwacht. Er stond in de ochtend wat wind en het comité wilde die kans niet laten lopen. Het was erg ver weg en zelfs na 35 minuten zeilen nog niet te halen. Door vlag U ontstond de situatie dat menig te laat komer in de verboden driehoek zat in de laatste minuut voor de start. En dus als laatkomer diende je ook dan nog gediskwalificeerd te worden. Enfin, de uitvoering was niet goed en er werd een protest tegen het comité gewonnen waardoor de Gold Fleet deze vierde wedstrijd moest laten vervallen.

Maar er konden, na de vervroegde lunch met wat middag bries toch nog twee finale wedstrijden worden gedreven! De Gold Fleet bewoog langzaam en scharnierde met de forse windraaingen en verzakkingen in wisselende posities over de plas. Hier bleek de ervaring naar voren te komen. Jan Willem van den Hondel, onze oud-Olympier en sluwe vos, kwam eigenlijk nooit goed uit zijn eerste rak maar zijn windneus was weer goed ontwikkeld. Hij sloop iedere keer door het veld, deed dingen die bij hem wel lukken en bij anderen niet, en had uiteindelijk een vierde plek als aftrekker! Hij was natuurlijk bij weinig wind én op Loosdrecht gedoodverfd kandidaat en riep al weken dat hij zich niet druk maakte. Maar dan moet je het nog wel even doen. Pak je kans optimaal: dat is zijn klasse gebleken! De laatste wedstrijd was Jürgen Alberty zijn directe belager en Jan Willem schroomde niet flink wat stoppend en verdedigend werk te doen. Het is ten slotte een officieel Kampioenschap! Júrgen, uitstekend gezeild maar win maar eens van deze sluwerik, moet het afleggen en Jan Willem schrééd daarna ook nog naar voren.

Ook dreef, en uiteindelijk puntgelijk met Jürgen, Thies Bosch naar voren; ook zeer constant terwijl de boot met deze stuurman eigenlijk meer dan twintig kilo zwaarder is dan menig belager. Een goede tip voor het kluswerk in de winter! Hij drukte zich nog voor Maarten Versluis die zijn belofte waarmaakte. Maar uiteindelijk net naast het podium belande want nog iets te veel variatie in de uitslagen. Bekijk verder het klassement maar in de Gold Fleet en Silver Fleet: veel wisselende resultaten maar toch de verwachte rangorde. Dít bewees de eerlijkheid van het kampioenschap ondanks de zeer bescheiden wind.

In de Silver Fleet werden wel zes starts in totaal gemaakt. Ook daar erg veel wisselende posities. Winnaar Bart de Zee voor Joep ten Brink en John Wolters. En verder veel tevreden gezichten.

Want al met al was het een prima, zeer gezellig kampioenschap. De prijsuitreiking was net als het hele lange weekeinde: gezellig, goed en van uitstekend niveau en met een verdiende winnaar. Het was weer mooi!

Nu de Vintage Yachting Games over twee weken nog in Kopenhagen. Dat wordt ook een topevenement maar nu met internationale allure! Inschrijven kan nog. Voor inlichtingen: 0653727343. 

 

Uitslag ONK GOLD (/content/31474/download/clnt/83479_Uitslag_ONK_Olympia_Jol_Gold.HTM)

 

Uitslag ONK SILVER (/content/31474/download/clnt/83478_uitslag_ONK_Olymia_Jol_Silver.HTM)

2 2
!cid_843185D9-371E-4D0A-8A5A-795C46C638D8 !cid_843185D9-371E-4D0A-8A5A-795C46C638D8
9 9
Unknown Unknown
Schermafbeelding 2018-09-03 om 10.25.55 Schermafbeelding 2018-09-03 om 10.25.55