Verslag vanaf de IDM te Plön

Achtste (Sic!) titel voor Stefan

Het zit er weer op. Eenvoudig was het niet: de eerste wedstrijddag was zonder wind. Dus beginnen met achterstand. Tweede dag drie starts met redelijke wind hoewel soms ook windwakken. De tussenstand stond reeds op deze site. Derde dag: eerst uitstel want mist en geen wind. Toen rond één uur het water op tot pakweg 5 uur, met voldoende wind. Maar niet voldoende constant, draaien over 120 graden. Terecht wachten met geïmproviseerde lunch op de wal bij een camping: goed geregeld door de perfecte IDM organisatie en ook wel weer gezellig. Toch nog een start geprobeerd en met enorme draaiing in tweede kruisrak lagen de favorieten geheel achterin met nog één kruisrak te gaan. Het had het klassement tot dan met drie andere Hollanders gevuld maar helaas voor JW, Thies en Jan t.H. mocht het niet zo zijn. Begrijpbare beslissing om af te breken maar daar ging al de derde wedstrijd dag!
Gelukkig hadden ze het prima voor elkaar op de Plöner Segel Verein qua voorzieningen, programma en sfeer. Mooie accommodatie aan het water met extra tenten, bar, eet en zitplekken. Meer dan uitstekende (kunnen wij Hollanders echt nog wat van leren) ’food and beverage’; steigerbier terwijl je nog tot je heupen in het water staat, altijd verse gratis koffie en taart, goede sfeer tussen zeilers uit alle landen, prima en gezellige maaltijden, voortreffelijke inzet van vrijwilligers en veel Duitse zeilers met dubbel rollen als vrijwilligers. Top feestje weer! Het is dat het inmiddels al normaal is voor een IDM, we zijn het bijna al niet anders gewend bij onze oosterburen.
En na die ene dag varen stond Stefan de Vries met Donald Lippert puntgelijk. Niet onverwacht want beide alltime toppers. Voor Kay Nickelkoppe in de door Pieter Kroon gebouwde boot (die lang te koop lag maar loopt als een trein!). Kay is een Duitse topper uit de OK en komt ook goed op dreef in de Olympiajol. Maar het lag natuurlijk nog allemaal dicht bij elkaar want er waren acht starts gepland waarvant twee in Goud en Silver. 

Maar er werd alleen nog maar in vier poules over twee starts gevaren. Helaas zat er niet meer in . En, Stefan en Donald zaten samen in de gele ’poule des doods’ met ook Thies en Henk en menig ander sterke Duitse zeiler. Onevenwichtig was het. Poule indeling blijft moeilijk en dit was niet goed. Tip voor poule-indeling: gebruik natuurlijk de objectieve criteria zoals de jaar-ranglijst maar laat altijd nog even een goed ingewijde meekijken of de balans wel fair overkomt.
Dus moest het op de laatste wedstrijddag het kampioenschap echt beslist worden want traditioneel is er wel een reserve dag maar die is om uit te slapen en terug te rijden (en eventueel om een geldig kampioenschap rond te krijgen). En geldig werd het nu door de laatste twee starts maar echt genereus was het allemaal niet. Want er was alleen in poules gevaren en niet in Goud en ZIlver. Jammer. Maar, de verder prima leidende, wedstrijdleiding moet het ook maar met de wind doen die hij aantreft en had deze week weinig geluk.
Het kon dus nog alle kanten op die laatste dag met wind! Stefan won zijn eerste start voor Thies, Henk de Groot en Jan Willem van den Hondel. Deze top vier zat op elkaars spiegel en ruim voor de rest van het veld: met wat wind kunnen wij Nederlanders wel varen! En in de andere start deed Jan ten Hoeve heel goed mee, hij sloop richting podium! Toen kwam de laatste wedstrijd: het ging er echt om! Stefan en Jan waren de belangrijkste titelkandidaten maar Thies stond virtueel ook op het podium halverwege die wedstrijd.

En toen kwam er een bui!! Ruim boven de dertig knopen, overal witte walvissen zonder vin en Thies én Stefan gingen op hun muil! Spannend, spannend! Want Jan stoomde rond de eerste plaats in zijn poule richting de finish! Zou dit eerste IDM titel voor Jan er nu eindelijk een keer komen?! Toen was daar nog Stefan’s trainingsmaat Mark Bosma: ergens in het witte schuim drukte hij zijn boeg als eerste over de finish! Knap van Mark en vóór Jan. De geplande derde wedstrijd werd niet meer gevaren. Dit was het IDM met slechts vijf starts!
Hiermee werd het omslaan van Stefan de Vries (toch nog vijfde) niet bestraft: met één punt voor Jan werd hij voor de achtste keer (eerbied!) Duits Kampioen. En dat naast de talloze Nederlandse en Europese bekers! Nog geen veertig en al een Olympiajol erelijst waarbij onze decennia lange coryfee Knut Wahrendorf de hete adem in de nek voelt. Maar het ging hem niet gemakkelijk af en hij stelde dat er meer gevaren moet worden om de concurrentie de baas te kunnen blijven! Want er wordt nu eenmaal steeds sterker gevaren in de Olympiajol. Stefan had toch ook al de voorwedstrijd gewonnen met 60 bootjes en was dus favoriet maar hij moest dit keer tot het uiterste gaan!

Tweede werd Jan ten Hoeve, deze Nederlander in Duitse dienst evenaarde zichzelf weer met de ’tigste tweede plaats op een IDM. De titel valt een keer naar hem toe maar niet dit jaar. Jammer voor Jan maar het bleek weer een goede ‘verliezer’: wij gaan goed met elkaar om in de Olympiajol en gunnen elkaar wel wat. Derde werd toch Donald Lippert, zelfs opvallend goed op dreef met die harde wind. Vierde Kay Nickelkoppe voor Jurgen Alberty (in zijn nieuwe van Eijk) en Jan Willem (die mooi weer naar boven schoot). Zeven Goran Freise, acht Thies voor Harry Voss en tiende Holger Kalina.
In het enorme veld van 85 boten waren de oranje mannen van boven tot onder actief.

Toch mooi zo’n goede deelname ver over de grens! Abel had een blessure en kon niet varen maar bleef gezellig aanwezig, Kees Buitendijk werd 77, Johan Visser 70, Theo Meus 58, Gerard op de Weegh 52, Jan van Amerongen 49, Hans de Haas 24, Hotze Braaksma 22, Fedde Sonnema 21, Mark Bosma 17 en Henk de Groot 13.

Link naar goed leesbare uitslagen: PSV 1908 website (http://www.psv1908.de/index.php?id=1274)


Een heerlijk weekje! Nu op naar de ONK en daarna nog zo’n mooie trip richting het Oosten: de Vintage Yachting Games. Inschrijven voor beide evenmenten kan nog steeds! DOEN!

IDM IDM
8a25feb4-c3d8-4d19-87ac-bc18ee77eef6 8a25feb4-c3d8-4d19-87ac-bc18ee77eef6
9a4a02ed-fea4-45cc-9d59-db1f1c0b1848 9a4a02ed-fea4-45cc-9d59-db1f1c0b1848
bdd3025e-b5bf-49cd-ae4b-c4aee83a7130 bdd3025e-b5bf-49cd-ae4b-c4aee83a7130
IMG_6101 IMG_6101
IMG_6112 IMG_6112
IMG_6113 IMG_6113
bfcb6f83-38ad-4d32-802b-b230d16f7479 bfcb6f83-38ad-4d32-802b-b230d16f7479