Toch even over die Travemünder Woche

want: wat een heerlijk evenment

Eind juli: in Nederland een lange wedstrijdloze maand tussen de Vrijbuiter en de Sneekweek. Ja, Palingzeilen is ook mooi. Maar een echt fantastisch en enorm evenement bleek de Travemünde Woche.

Op 5 uurtjes rijden van Amsterdam een groots festijn! Meer dan 800 boten in 15 eenheidsklassen en een hele grote groep ORC boten verdeeld over 10 dagen. Met een WK Vaurien, EK FJ en IDM in allerlei klassen. En indrukwekkend op de wal: een enorm feest terrein langs het water met een tiental festival tenten met dagelijks life optredens en werkelijk honderden standjes met eten/drinken/koopwaar. Lichtshows, radio en TV, vuurwerk etc. En rond de half miljoen (!!) bezoekers! Enfin: een soort bijzonder Sneekweek op Duitse wijze.

Als zeilers heb je alleen maar voordeel van het enorme programma want gezellig, veel te doen. Maar je hebt er weinig last van, het is allemaal goed gescheiden: geen drukte rond de boten en de slipway met goede tent en camper gelegenheid. Uitstekend geregeld en zeer profesioneel, het was dan ook de 129e uitvoering!

De Olympiajollen waren met 20 boten en voeren, op vier wedstrijddagen, vlak voor de kust tesamen met de Formula 18. En het is een mooi regatta water, mooie regelmatige golven en uitstekend bevaarbaar; een echte heerlijke zeil ervaring. Anders dan een plas of meer en zeker wel een keertje per jaar verfrissend en een extra uitdaging om dit soort water hard te kunnen gaan! Ook bij oostwind, lager wal, was het een rustig en niet moeilijk te bezeilen wedstrijdwater. Goede wedstrijdleiding, veel hulpboten. Iedere dag een mooi windje rond 3 Bft of een beetje meer en volop zon: je kan echt niets méér wensen.

En een goede strijd op het water. De twee aanwezige nederlanders Onno Yntema en Thies Bosch waren constant in de voorste gelederen. Het ligt ons wel die prachige zeil-omstandigheden. Thies voer de eerste twee dagen voor het veld uit maar een valse start en een verkeerde vlag beoordeling (met 10 andere denken dat werd afgekort terwijl slechts de boventon werd verlegd) én één aftrekwedstrijd gaat niet goed samen. En Onno voer, zoals we van hem gewend zijn, weer zeer contant voorin. Met al op de tweede dag Thies die uit het klassement viel was Onno reeds vroeg zeker van zijn overwinning. Gekomen als coach van de NL Vaurien ploeg maar toch zelf lekker in de boot gestapt,  het was genieten voor onze kersverse NL Kampioen Sprint.

Het deed de nummer twee Harry Voss verzuchten: ’ze zijn hier van harte welkom het volgend jaar. Alle nederlanders! Maar het hoeven niet allemaal van die ’schnelle’ te wezen!!’ De nummer twee van de EURO won hier trouwens wel twee starts, het is voor hem als thuiswater. Nummer drie was Nils Hartog in de NED 1444: ook een ’schnelle’ jongen trouwens. Thies werd ondanks die forse bijtelling toch nog vijfde net voor Donald Lippert. Deze snelle en sympatieke meervoudig kampioen komt met zijn NED 599 op deze golfjes minder goed uit de verf maar had wel een top weekje. Op de IDM, vlakbij Travemünde, bij Plön staat hij er vast wel weer. Ingeschreven heeft daar reeds een prachtig groot veld (halen we de 100 ?!) waar je je nog steeds kan aanmelden. 

Wie genoot er trouwens niet van? Want het was werkelijk geweldig! Nou: jullie!! Want jullie hebben die kans gemist! En daarom is dit stukje toch nog even geschreven: maar twee hollanders op zo’n fantastisch evenment, dat is gewoon doodzonde! Maar het valt nog in te halen: de eerste gelegenheid op vergelijkbaar prachtig water zijn de Vintage Yachting Games mid september in Kopenhagen (schrijf je in: het kan zeker nog!) en anders volgend jaar weer in Travemúnde op de honderddertiste uitvoering! Daar kan zelfs de Sneekweek niet tegenop.

2 2
6 6
3 3
12 12
10 10
5 5
11 11
uitslag uitslag