ONK Loosdrecht: wat wordt dit jaar gemeten!

Eerlijkheid en Eenheid: meetonderwerpen 2018

De Olympiajol is een eenheidsklasse. Eenheid. En dan hebben we het niet over de sfeer tussen de zeilers maar over de zo belangrijke gelijkheid van onze materiaal: de boot, mast en zeilen. Gelijk aan de goedgekeurde situatie toen de boot werd oorspronkelijk is gekeurd door het Verbond en/of de klassevoorschriften/ISAF regels van dit moment. Of de meting nu in 1936 was of 2018: iedere zeiler is zelf verantwoordelijk dat de boot nog aan de klasse voorschriften voldoet. Bewust maar ook onbewust kan de boot gaan afwijken maar dat is geen excuus, daarvoor is de eenheid te belangrijk.

En wat zien we? Op de ONK’s van de afgelopen 10+ jaren winnen ook boten van meer dan 10 jaar oud. Je hoeft dus niet per sé een nieuwe boot te kopen om te winnen, je moet vooral goed kunnen zeilen! En verbouw of renoveer jij je boot? Dan ben je verplicht hem opnieuw aan te melden bij het verbond. 

Vanuit de IOU NED wordt vooral op de ONK en EURO’s gecontroleerd of boten (nog) aan de voorschriften voldoen. Dat neemt niet weg dat de zeilers elkaar ook scherp op dit onderwerp moeten houden! De eerlijkheid en eenheid is nu eenmaal een zeer belangrijk goed.

De afgelopen jaren zijn al een fors aantal boten gecontroleerd op diverse punten. Ook bij de ONK 2018 op de Loosdrecht zullen metingen (ook wel officieel: uitrustingscontrole) worden uitgevoerd. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Deelnemers wordt in staat gesteld hun boot en zeilen voor aanvang van de wedstrijden aan te bieden ter controle. De klasse controleurs registeren en controleren of e.e.a. in overeenstemming is met de Klasse voorschriften van de Olympiajol (zie website) en/ of de ISAF-regels. Niets minder en niets meer. Bij afwijkingen zijn zij verplicht een protest in te dienen tegen de boot/ zeiler. De klasse controleurs kunnen dus niet in discussie gaan over het al dan niet van invloed zijn van een afwijking op b.v. de zeileigenschappen. In de Notice or Race staan verder de mogelijke straffen die het protest comité kan uitdelen (DISQ en/of puntenstraffen).

Dit jaar kunnen zeilers of vloten  de klasse controleurs - Toon Neijman of Klaas Molenaar – vragen zgn. proefcontroles uit te voeren. Die zijn vrijblijvend en zonder mogelijke gevolgen. 

Bekijk je boot nog eens met kritische ogen, de klassevoorschriften staan -ook vertaald- op onze site, en zorg dat het  allemaal voor elkaar is! De Eenheid zorgt voor de Eerlijkheid !

 

Bij de ONK 2018 zullen onder andere de volgende punten gemeten worden

- Zwaardstand voor 10 tot 15-tal boten – via loting aan te wijzen

- Zeilen i.h.b. ½ en ¾ maat en mogelijke versterkingen – ook via loting aan te wijzen hier voor een 10 tot maximaal 20 (alle deelnemers dienen wel max 2 zeilen aan te bieden voor aftekening)

- Lood – is het aanwezig, gemerkt en zit het op de plaats waar het hoort te zitten volgens de meetbrief

- Zwemvest, peddels, sleeplijn

 

Oogje in het Olympiajolzeil Oogje in het Olympiajolzeil