Brainstormdag Watersportverbond over duurzame toekomst Wedstrijdzeilen

Onder druk wordt alles vloeibaar.....

Zoals op de WoW van vorig jaar, door Max Blom van Magic Marine, al werd uiteengezet, is er de laatste jaren nogal wat te doen geweest m.b.t. de organisatie en het beleid inzake het wedstrijdzeilen vanuit het Watersportverbond. Natuurlijk kennen we het Watersportverbond wel van het Jeugdzeilen en Olympisch zeilen maar, daar moet je eerlijk in zijn: in het stimuleren van het ’gewone’ wedstrijdzeilen, noem het maar ’breedtesport’, was ze nauwelijks zichtbaar. Contact met Klasseorganisaties, toch de sleutel naar de 9.700 wedstrijdzeilers met licentie en de 6.100 meetbrief-houders, was miniem of niet aanwezig.

En dat terwijl met name de groep ’oudere zeilers’ het grootste deel van de wedstijdzeilers blijkt te zijn. Zowel wat betreft absolute aantallen als wat betreft ’starters’ (oftewel herintreders dus opnieuw met wedstrijdzeilen beginnen boven de pakweg 40-45 jaar). Een ontwikkeling die voor een groot deel de populariteit van onze Olympiajol verklaard maar waar nog veel meer ’rek’ in zit!

”Onder druk wordt alles vloeibaar”. Een gepast uitdrukking in de watersport die aangeeft dat er het laatste jaar toch echt beweging bij het Watersportverbond is gekomen. Het is hier niet de plaats om dat hele proces te duiden, hoewel er opvallend weinig door de watersportmedia over wordt gepubliceerd. Het Watersportverbond dat trouwens zojuist verhuist is naar een bescheiden maar gepast nieuw pand in Utrecht, samen met een paar andere sportbonden.

Toch, er lijkt dus een nieuwe energie te komen in de contacten en het beleid vanuit het Watersportverbond m.b.t. de wedstrijdsport. De vraag is: is één enkel initiatief enkel de ’bekende zwaluw in de zomerlucht’ of is het bestendigbaar en gaan we er echt wat van zien? De tijd zal leren of het een echte positieve kentering gaat worden. Maar de eerste indruk was zeker positief!

Afgelopen zaterdag waren dus, en dat komt niet vaak voor, ook klasseorganisaties uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van het wedstrijdzeilen in Nederland. Er waren maar liefst 85 vertegenwoordigers van (191) wedstrijdverenigingen en klasseorganisaties aanwezig, voor de IOU waren dat Fedde en Thies. Het was een brainstorm-achtige opzet bedoeld om input te leveren aan een Platform Wedstrijdzeilen. Wat dit nu allemaal gaat betekenen ligt in de toekomst maar hopelijk gaat we het allemaal zien en merken. 

De onderwerpen van discussie waren: ’kwaliteit van de dienstverlening inzake het wedstrijdzeilen’, ’kwaliteit van de wedstrijdopleiding’ en ’kwaliteit van de competitie’. De -ruwe- uitkomsten hiervan zijn hier te vinden:  Verslag bijeenkomst 20 januari Wedstrijdverenigingen en Klasseorganisaties (http://www.watersportverbond.nl/nieuws/2018/januari/start-nieuw-wedstrijd-zeilseizoen-platform-wedstrijdzeilen/) .

Dat dit reeds zo snel gepubliceerd wordt geeft positieve verwachtingen dat bij het Watersportverbond een nieuwe wind is gaan waaien. Een wind waarmee wij Olympiajollers, als wedstrijdzeilers, hopelijk alleen maar beter, harder en vaker én in grotere velden van kunnen gaan varen.

Trouwens! Tijdens de komende WoW  op 3 februari as zullen wij Olympiajollers hierover ons verder kunnen informeren. Eén van de gastheren tijdens de bijeenkomst in Utrecht was Bart van Bremen, verantwoordelijk binnen het Watersportverbond voor het wedstrijdzeilen als ’breedtesport’. Bart komt, na de lunch in Vollenhove, uiteen zetten wat er allemaal gaande is en hoe de visie vanuit het Watersportverbond op de toekomst is. Bovengenoemde dag zal hier zeker van een breder kader worden voorzien!

En natuurlijk is dat de gelegenheid voor één ieder om de eigen gedachten en inzichten in te brengen. Want, welliswaar vanuit onze eenmansboot; het wedstrijdzeilen is toch een echte teamsport, ook wij kunnen en moeten méér dan alleen mopperen op wat niet goed gaat....

facebook facebook
download download