Oud-Zeilend-Hout Evenement 2017

24 en25 juni op Paterswoldsemeer

Zo langzamerhand mogen we wel van een traditie spreken. Het wordt inmiddels de 11e keer dat we ons ”Oud-Zeilend-Hout” Evenement organiseren.

Dit jaar organiseert de Stichting Oud-Zeilend-Hout op 23, 24 en 25 juni in samenwerking met VW De Twee Provinciën op het Paterswoldsemeer het

 

“Oud-Zeilend-Hout” Evenement 2017

 

Dit jaar is het ook voor de VW DTP een bijzonder jaar.

Op vrijdagmiddag 23 juni van 15.45 tot 19.00 uur is er voor genodigden van VW DTP een symposium en een receptie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het clubhuis.

Om 18.00 uur is er een vlootschouw waaraan vele boten van de klassen van de VW DTP zullen deelnemen evenals een aantal boten van andere watersportorganisaties. Ook een aantal oude ZM-jollen en BM’ers zal meedoen. De vlootschouw wordt afgenomen door de Commissaris van de Koning de heer Paas

De opening van het Oud-Zeilend-Hout-Evenement geschiedt daarna rond 19.00 uur met het houden van een prominentenrace. Hiervoor zullen wij en VW DTP prominenten uitnodigen die dan samen met de eigenaren in ZM-jollen en BM’ers deze wedstrijd zullen zeilen.

Op zaterdag 24 juni beginnen dan de wedstrijden van het Oud-Zeilend-Hout Evenement. De aanvang van de 1 e wedstrijd is om 12.00 uur.  De start van de 2 e  race is om 14:30 uur. De 3 e start is aansluitend.

 

Op zondag 25 juni  is de 4 e start om 10.30 uur en de 5 e start aansluitend.

(Tijden uiteraard onder voorbehoud.)

 

Het evenement is bedoeld voor scherpe houten wedstrijdzeilboten van 35 jaar en ouder, die regulier niet meer aan zeilwedstrijden mee kunnen doen doordat ze constructief technisch verouderd zijn, of omdat er geen klassenorganisatie meer actief is of omdat de klasse niet meer als zodanig door het Watersportverbond erkend wordt.

Zo verwachten we, zoals bij alle voorgaande evenementen weer een groot aantal Larken. Ook de Zuidlaardermeerjollen zullen zeker met een behoorlijk aantal boten deelnemen. De bekende BM-klasse zal ook zeker acte de presence geven. Dit zijn de originele BM’ers, in de volksmond ook wel ”kleine BM” genoemd, niet te verwarren met de 16m2-klasse. (Die klasse doet nog steeds mee bij het Watersportverbond en zal daarom niet op ons evenement verschijnen.)

Dit jaar proberen we met onze contacten ook een behoorlijk aantal boten van de roemruchte Flying Dutchmanklasse aan de start te krijgen, jaren een Olympische klasse. Deze boten werden oorspronkelijk in hout, vormverlijmd multiplex, gebouwd. Ook op het Paterswoldsemeer was dit rond 1960 een bloeiende klasse met onder anderen Jaap Helder, Joop Helder en Wieb Visser van de bekende bootwerven aan het Paterswoldsemeer. Op die werven werden ook een aantal van deze snelle boten gebouwd voor Friese zeilers zoals Ulbe de Vries uit Grouw en Ulrik Jager uit Lemmer, die dan ook op het Paterswoldsemeer aan de wedstrijden deelnamen.

Ook rekenen we op deelname van oude houten Olympiajollen, houten Scow Tempo’s en hopenlijk ook een aantal boten van de oude W- en 7m10-klasse, boten van vóór 1930, sommige zelfs meer dan 100 jaar oud! En wellicht komen er net als andere jaren ook nog wel schepen van de Vrijbuiterklasse en houten Finnjollen.

Zoals altijd bij onze evenementen worden de wedstrijdbanen zo uitgelegd dat de wedstrijden van de wal af goed te volgen zijn. En op het terras van de VW De Twee Provinciën aan de Meerweg zal het  uiteraard gezellig toeven zijn.